PRONI Omladinski rad Volonteri Bijeljina
Volonteri Bijeljina
PRONI loklani volonterski servisi uče nove vještine PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Bijeljina

Omladinski komunikativni centar u saradnji sa Međunarodnim centrom Olof Palme Centrom održao je  trening o vođenju kampanja javnog zagovaranja u oblasti „Volontiranja“. Trening je održan u Banjaluci od 8.06. do 10.06. 2015. godine i dio je projektaVolonteri čine promjenu.

Trodnevni trening je vodio Domagoj Kovačić iz SEEYN-a (Mreža mladih JI Evrope). Na treningu je učestovalo 14 predstavnika Lokalnog volonterskos servisa, među kojima je i LVS Bijeljina i LVS Brčko. Oba loklana servisa za volontere vodi PRONI Centar.  Na treningu su sumirana dosadašnja iskustva u radu mreže, razgovaralo se o mogućnostima angažovanja i animiranja volontera, o trenutnom nivou prepoznatljivosti volonterizma u lokalnim zajednicima participanata i njihovoj ulozi u promociji i zagovaranju, o osnovama kvalitetnog partnerstva u zajednici i komunikaciji sa različitim akterima, o mogćnostima i preprakama sa kojima se susreću tokom rada, te i planiranim budućim aktivnostima mreže.


Cilj treninga je bio da se podrže  participanti u procesu definisanja ličnih ciljeva učenja i akcije, da se pruže  osnovne informacije o elementima kvalitetnog partnerstva za društvenu promjenu, da se motivišu i podrže učesnici u planiranju akcije u zajednici na ličnom i organizacijskom nivou, da se osigura prostor za razvoj stavova, vještina i znanja potrebnih za vođenje kampanja javnog zagovaranja u skladu s potrebama participanata.

U cilju porepoznavanja LVS i volonterizma u lokalnim zajednicama PRONI Centar uključuje u rad LVS u Brčkom i Bijeljini volontere i vilonterke koje su bili učesnici ovog trennga.

 

 
Festival volonterizma PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Bijeljina

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera (5. decembar) Udruženje PRONI Centar za omladinski razvoj organizovao je prvi „Festival volonterizma“ u sali novoizgrađenog Centra za kulturu u Bijeljini.

Festival predstavlja završnu aktivnost projekta „Lokalni volonterski servis Bijeljina“ koji se realizuje u okviru Programa za poduzetnu omladinu, fondacija Mozaik.

U okviru „Festivala volonterizma“ predstavljeni su postignuti rezultati na polju volonterizma i omladinskog aktivizma kroz projekat „Lokalni volonterski servis Bijeljina“, prezentovan je Zakon o volontiranju RS sa planiranim izmjenama i dopunama, predstavljeni su rezultati istraživanja o volonterizmu na području grada Bijeljina i prezentovana je novoosnovana asocijacija omladinskih organizacija Omladinski savjet Bijeljina.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera na Festivalu su dodjeljena i priznanja za volonterski doprinos u 2012. godini od Gradonačelnika Bijeljine, gospodina Miće Mićića.

Nagradu za najboljeg organizatora volontiranja dobila je Ekološka patrola, organizacija EKO PUT Bijeljina, a nagradu za najboljeg volontera u 2012. godini dobio je Srđan Petković, volonter PRONI Centra za omladinski razvoj.

Lokalni volonterski servis Bijeljina je projekat koji je podržan/finansiran od strane Programa za poduzetnu omladinu, fondacija Mozaik. „Program za poduzetnu omladinu“ je jedna u nizu aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta koji finansira italijanska vlada, a implementira Svjetska banka u BiH.

 

 
Извјештај о реализацији Социјалног дана у Бијељини, пројекат ВОЛОНТИРАЈ КРЕДИТИРАЈ PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Bijeljina

У четвртак, (18.10.2012.), у Галерији Центра за културу у Бијељини са почетком у 8 часова одржано је свечано отварање „Социјалног дана“.
„Социјални дан“ је једна од активности пројекта „Волонтирај кредитирај“, који већ 6. годину за редом реализује организација ИНФО ХАУС из Сарајева, а ове године у парнтерству са Удружењем ПРОНИ Центар за омладински развој за подручје града Бијељина.
Циљ овог пројекта јесте помоћи средњошколцима да на један дан замијене дан наставе даном рада у фирмама и институцијама. На „Социјални“ дан ће имати прилику да се упознају са добром пословном праксом, професионалним вјештинама и да успоставе контакт са потенцијалним послодавцима.
На подручју Града Бијељина ове године се на позив одазвало 23 предузећа у којима је волонтирало 85 ученика из 6 средњих школа.

Социјалном дану поред средњошколаца и њихових професора присуствовали су представници предузећа и организација које учествују у пројекту, волонтери ПРОНИ центра, чланови других невладиних организација, медији, и представници градске власти.
На самом почетку ученике су поздравили организатори и начелник за друштвене дјелатности гдин. Славко Башић који им је пожелио сретан радни дан и пуно успјеха у даљем раду и школовању.

Након преузимања својих радних књижица, ученицима је подјељен доручак и они су се заједно упутили у предузећа у којима су тај дан волонтирали.
Организатори и учесници су задовољни отишли кућама тај дан, јер су урадили добар посао и за себе и за друге.

 
POČELA OBUKA ZA VOLONTERE Lokalnog Volonterskog Servisa BIJELJINA PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Bijeljina

 

U septembru je počela obuka za 20 novih volontera u skolopu projekta „Lokalni volonterski servis Bijeljina“.
Cilj ove obuke je pružanje praktičnog znanja za mlade koji žele volontirati u svojoj zajednici i šire.

Učesnici su birani iz već postojeće baze LVS-a, ali je prilika za učešće data i ostalim zainteresovanim volonterima koji su se prijavili na poziv.
Obuka je trajala 5 dana i učesnici su imali priliku saznati nešto više o volonterizmu, liderstvu, timskom radu, komunikaciji kao i kako isplanirati i organizovati jednu volontersku akciju.

Nakon završene obuke u sledećoj fazi projekta ovih 20 volontera LVS-a će zajedno sa 10 volontera PRONI Centra raditi na realizaciji 5 volonterskih akcija koje su planirane za oktobar i novembar 2012. godine.
Ove akcije imaju za cilj društveno osnaživanje volontera, uključivanje što većeg broja građana i doprinos lokalnoj zajednici.
Lokalni volonterski servis Bijeljina je projekat koji je podržan/finansiran od strane Programa za
poduzetnu omladinu, fondacija Mozaik. „Program za poduzetnu omladinu“ je jedna u nizu aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta koji finansira italijanska vlada, a implementira Svjetska banka u BiH.
Lokalni Volonterski Servis Bijeljina (LVS BN) je nastavak rada vec uspostavljenog LVS u okviru PRONI Centra za omladinski razvoj, podružnica Bijeljina. Ovim projektom želimo nastaviti sa uspješnim radom te obukom 10 volontera PRONI Centra obezbjediti širenje baze LVS. U projekat će dalje biti uključeno 20 volontera iz LVS baze koji će proći edukaciju iz oblasti aktivizma, omladisnkog organizovanja, pisanja projekata, a zatim praktičnim radom steći vještine i iskustvo uključivanjem u aktivnosti i programe organizatora volontiranja. Podjeljeni u grupama, organizovaće volonterske akcije kroz koje bi bilo uključeno još dodatnih 50 volontera. Na kraju realizacije projekta predviđeno je organizovanje Festivala volonterizma kojim bi se obilježio i Svjetski dan volontera u cilju predstavljanja rada, ali i dalje organizovanje LVS BN kao samoodrživog servisa. Cilj projekta jeste: Osposobljavanje i edukacija volontera te povećanje kvaliteta volontiranja na prostoru opštine Bijeljina kao i razoj mreže između volontera i organizatora volontiranja.

 

 

 
Otvoren Lokalni volonterski servis Bijeljina PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Bijeljina

 

Povodom medjunarodnog dana volontera u Bijeljini je zapoceo sa radom i Lokalni volonterski servis. Ocaj servis je otovren u okviru PRONI Bijeljina a njime koordinira dugogodišnja volonterka PRONI Centra. Koordinatorica lokalnog servisa u Bijeljini Anja Rajak rekla je da PRONI Centar za omladinski razvoj provodi projekat "Uspostavljanje lokalnih volonterskih servisa" koji su podržali Omladinski komunikativni centar Banjaluka i Misija OEBS-a u BiH.

Ona je objasnila da je Lokalni volonterski servis struktura koja radi na razvoju i provođenju kvalitetno organizovanog rada sa volonterima, te na taj način doprinosi rješavanju problema u lokalnoj zajednici i uspostavljanju balansa između ponude i potražnje za ljudskim resursima.

Rajakova dodaje da je cilj projekta "Uspostavljanje lokalnih volonterskih servisa" uspostavljanje efikasne strukture i metodologije angažovanja volontera na lokalnom nivou i ispunjavanje potreba lokalne zajednice za volonterima.

Izvršni direktor Omladinskog komunikativnog centra Banjaluka Jugoslav Jevđić rekao je da će Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske u budućnosti ulagati sredstva u razvoj i promociju volontiranja.

"Mi ćemo, u saradnji s njima, raditi na tome", rekao je Jevđić.

Otvaranju Lokalnog volonterskog servisa u Bijeljini prisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija i institucija koje su potencijalni partneri i budući korisnici usluga ovog servisa, kao i predstavnici opštine Bijeljina.


 

 
DODIJELjENA PRIZNANjA VOLONTERIMA PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Bijeljina

 

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić danas je, povodom Dana volontera, uručio zahvalnice za pet najboljih volontera, a Centar za omladinski razvoj "Proni" dobio je nagradu kao najbolja volonterska organizacija na području ove lokalne zajednice.

 

"Na osnovu pravilnika i odluke načelnika opštine Bijeljina, odabrali smo pet najboljih volontera i jednu organizaciju", rekla je Ljubica Mlađenović, samostalni stručni saradnik za rad sa omladinskim organizacijama i udruženjima mladih.

Ona je istakla da je riječ o ljudima koji su stalno angažovani, koji rade u svojim organizacijama ili su bili spremni da učestvuju u vanrednim situacijama kao što je poplava u Bijeljini prošle godine.

"Centar `Proni` iz dana u dan radi nove projekte, nove aktivnosti i proširuje svoje kapacitete u smislu ljudi i projekata, i trudićemo se da opravdamo ovo priznanje", rekla je Gorana Planinčić iz tog centra.

Ona je istakla da trenutno veoma malo volontera dobije posao nakon volontiranja, ali i da je volontiranje prilika za onoga ko to želi da dođe do stalnog zaposlenja.

 

 

 


Stranica 1 od 3