PRONI Omladinski rad Omladinski rad
Omladinski rad
Omladinski rad/rad sa mladima PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Omladinski rad

PRONI Omladinski radnici/e su  kvalifikovane osobe (obrazovne/iskusne/motivisane) koje rade sa mladim ljudima na razne načine neformalnog i formalnog sadržaja, fokusirajući se na lični i društveni razvoj kroz odnos jedan na jedan i grupne aktivnosti. Facilitator učenja može biti njihov glavni zadatak, ali će omladinski radnici najvjerovatnije uzeti pristup baziran na socijalnoj pedagogiji ili direktnom socijalnom radu. U mnogim slučajevima, ove uloge i funkcije se kombinuju međusobno.

Omladinski radnici/e svjesno pokušavaju da iskoriste svaku priliku sa mladima, u individualnom radu, u grupnom radu kroz različite aktivnosti kao i kroz rad u zajednici da kroz razgovor i iskustveno učenje pomognu mladima da ispune razvojne potrebe kao što su potreba za priznanjem i vrednovanjem, potreba za novim iskustvima, odgovornošću kao i potreba za ljubavlju i sigurnošću.

Omladinski rad je planiran program (neformalnog) obrazovanja, kreiran sa svrhom pružanja podrške mladima u procesu osamostaljivanja tako što im omladinski radnik/ca pomaže u ličnom i socijalnom razvoju kako bi postali aktivni članovi/nice društva kojeg su dio.