PRONI Omladinski rad Volonteri Br?ko Naši aktivisti na projektu "Virtualna akcija-stvarna reakcija"
PDF Ispis E-mail
Omladinski rad - Volonteri Br?ko

Projekat "Virtualna akcija-stvarna reakcija" sprovodi organizacija Libero iz Srbije, ciji glavni cilj je da postanu prenosioci poruka u vituelnom svijetu, kao i da podstaknu mlade ljude da aktivno ucestvuju u svojim zajednicama koristeci drustvene mreze. Trening je okupio 22 mlade osobe iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Bugarske i Holandije. U?esnici iz Bosne i Hercegovine su bili aktivisti Udruženja KULT i PRONI Centra iz Grada?ca, te volonterka PRONI Centra Jovanka Radovanovi?.

S obzirom da mladi provode mnogo vremena online koristeci drustvene mreze kao sredstvo za sirenje njima vaznih poruka, ovaj projekat je imao za cilj da nauci mlade kako da sire poruke u virtuelnom svijetu i kako da aktivno ucestvuju u svojim zajednicama koristeci drustvene mreze. Cilj projekta je bio da mladi steknu potrebno znanje i vjestine kako bi postali online aktivisti. Tokom treninga mladi su ucili kako da povezu svoj online i offline aktivizam, sustinu interakcije na drustvenim mrezama, te koliko ona lici ili se razlikuje od interakcije "licem u lice".

Ucesnici su imali priliku da steknu znanje o tome kako funkcionise online zajednica i koji su njeni glavni izazovi. Oni su takodje bili podsticani da razmisljaju o tome sto bi htjeli da promijene u svojim zajednicama, te kako da to ucine online. Radom u grupama ucesnici su bili u prilici da razviju strategije i zapocnu svoje online kampanje. Pored toga, ucesnici su imali priliku da se druze, da komuniciraju na engleskom jeziku, da upoznaju kulturne slicnosti/razlicitosti drugih ucesnika, da predstave svoju zemlju.

Ovo je bio medjunarodni trening za mlade online aktiviste. Cilj je bio da se okupe svi oni koji putem Interneta zele da sire poruke koje su njima vazne, da promovisu pozitivne poruke u svojim online zajednicama